Jemput Lawat Website Teknik Trade

Website Baru TeknikTrade.com

Memperkenalkan website terbaru sy iaitu tekniktrade.com . Berhijrah ke laman web yang lebih bersih dan berinformasi. Blog ni macam terlalu berserabut pulak dan susah nak manage susun aturnya. Jadi, sy create website baru dan beberapa entry dari blog ini akan di bawa bersama ke website tekniktrade.com . Jemput la lawat ya. Website akan sentiasa dikemaskini dengan perkongsian ilmu dan news yang berkaitan serta akan ditambahbaik dari semasa ke semasa.  Untuk blog content, terbahagi kepada 3 bahagian iaitu News (update terkini berita berkaitan dengan kaunter dan dunia saham), Stocks Pick & Analysis (dikumpulkan disini stocks pick oleh broker house sepanjang minggu dan juga analisis kaunter) dan Education (penulisan tentang teknik trade dan pembelajaran). Di website ini juga, para trader boleh subscribe video-video pembelajaran pelbagai topik teknik trade. Boleh ulang-ulang tonton hingga faham. Semoga bermanfaat. KLIK SINI untuk semua topik pembelajran dan pemantapan ilmu yang ada. Jemp

Accreditation

Accreditation

Jemput la follow tanda sokongan. Terima kasih.

Episod 1 Kajian Candlestick : Penting Untuk Difahami

Kali ni kita buat kajian tentang candlestick sebab sebagai seorang trader, sangat penting untuk memahami setiap mesej yang ingin disampaikan oleh bentuk-bentuk candlestick. Kalau nak berjaya dalam bersaham, kena banyak belajar dan memahami. Kalau asyik tikam & bergantung pada nasib, memang susah nak kekal lama. Memang kita sedia tahu saham ni adalah "Game of Probability", so, mesti tau bagaimana nak menang selalu

Tahukah anda untuk sebatang candlestick especially candle yang besar saiznya, tersembunyi aras sokongan dan rintangan? Candle yang bersaiz besar mewakili kekuatan yang diwakilinya. Jika candle hijau, ia mewakili kekuatan bullish, jadi candle-candle seterusnya perlu mempertahankan status bullish candle hijau besar itu. Begitu juga dengan candle besar merah, ianya mewakili kekuatan bearish. Candle seterusnya akan sambung junam ke bawah. 

Jemput LIKE Facebook Page saya ya :
 

Mengapa awal pagi pukul 9 masa market buka tak digalakkan untuk membeli sesuatu kaunter especially kaunter yang open high ataupun gap up? Kenapa kaunter tu gap up? biasanya sebab ada news ataupun ada announcement yang bagus. Maka, open je melompat. Tapi, adakah akan terus sambung naik? Berikut adalah aras support yang boleh kita jumpa pada sebatang candle dan pembentukan candle seterusnya jika aras support tidak berjaya dipertahankan: 

Kita ambil contoh kaunter Dnex. Lebih jelas boleh nampak. Mula-mula kita lihat time frame 30 minit. 

Jelas nampak di awal pagi harga melompat = gap up. Lihat aras yang perlu dipertahankan dan lihat bagaimana candle berlegar-legar diaras yang bergaris.

Berikut adalah chart daily Dnex. Apabila aras support terkuat gagal dipertahankan. Maka, akan berlakunya terjunam kejam ke bawah.

Kita lihat satu lagi contoh, dimana setiap aras pada sebatang candle memainkan peranan sebagai aras support dan resistance didalam menentukan halatuju perjalanan dimasa hadapan. 

Penuh dengan aras support. Kita tengok apa jadi lepas tu.

Gagal memecahkan resistance. Bermula dengan kebocoran support pertama, episod kejatuhan sangat tragis. Arwah baik kaunternya. Sesiapa yang beli di candle hijau terakhir dan bila bocor support pertama dan kedua tak cut loss, maka beliau sedang merenung putaran kipas siling di bilik rumahnya. Sambil berharap dan menanti harga akan kembali ke harga beli. Sebab tu cut loss itu penting dan sangat penting untuk memahami aras support dan resistance.

Contoh terakhir untuk episod kajian candlestik pada kali ini. Jumpa lagi di episod akan datang. Kita bongkarkan misteri disebalik candlestik.

Semoga makin jelas nampak hasil kajian kali ini.

Bonus untuk bagi lebih faham & lebih jelas mata memandang.

Jika rasa ilmu dan kajian ini bermanfaat, jemputlah kongsikan dengan rakan-rakan trader yang lain ya. Sy ada buat satu video tentang teknik trade dengan candlestick, jemput tonton video dibawah ini ya. Lain-lain video tentang teknik trade dengan candlestick akan menyusul dari semasa ke semasa.

Lain-lain entry tentang candlestick :

The Original Eight Candlestick : 

https://www.faizulmsta.com/2021/07/the-original-eight-candlestick.html

Episode 2 - Kajian Candlestick : San-Ku Triple Gap Pattern

https://www.faizulmsta.com/2021/07/episod-2-kajian-candlestick-san-ku.html

Episode 3 - Kajian Candlestick : Reference Candle

https://www.faizulmsta.com/2021/07/episod-3-kajian-candlestick-reference.html

Untuk belajar dengan lebih mendalam tentang Teknik Trade Dengan Candlstick dan Candlestick Pattern, boleh subscribe video pembelajaran dan pemantapan ilmu dengan klik pada image di bawah ini ya: 


Iklan, Jika berminat untuk pelajari Pakej Lengkap Belajar Analisis Teknikal, boleh klik pada image di bawah :


Ulasan

  1. Terima Kasih, penjelasan yg sgt jelas. Insyallah lebih mudah nak menelaah chart lps ni. Semoga bertambah murah rezeki Cikgu. Amin.

    BalasPadam

Catat Ulasan

Entry Yang Menarik Perhatian Ramai

Fundamental Analysis : Kesan EPS Pada Pergerakan Harga Saham

Penggunaan Time Frame Dalam Berdagang Saham

Mudahnya Trade Dengan Fibonacci Retracement

Teknik Setup Garisan Support dan Resistance SnR Yang Power dan Ngam-Ngam Sentuh

Penerangan dan Kajian Market Depth

Paling Banyak Dibaca

Penggunaan Time Frame Dalam Berdagang Saham

Kelebihan Akaun CDS UOB dan Cara Nak Buka Akaun

Mudahnya Trade Dengan Fibonacci Retracement

Teknik Setup Garisan Support dan Resistance SnR Yang Power dan Ngam-Ngam Sentuh

Trade Saham FIFO dan Intraday

Penerangan dan Kajian Market Depth