Jemput Lawat Website Teknik Trade

Website Baru TeknikTrade.com

Memperkenalkan website terbaru sy iaitu tekniktrade.com . Berhijrah ke laman web yang lebih bersih dan berinformasi. Blog ni macam terlalu berserabut pulak dan susah nak manage susun aturnya. Jadi, sy create website baru dan beberapa entry dari blog ini akan di bawa bersama ke website tekniktrade.com . Jemput la lawat ya. Website akan sentiasa dikemaskini dengan perkongsian ilmu dan news yang berkaitan serta akan ditambahbaik dari semasa ke semasa.  Untuk blog content, terbahagi kepada 3 bahagian iaitu News (update terkini berita berkaitan dengan kaunter dan dunia saham), Stocks Pick & Analysis (dikumpulkan disini stocks pick oleh broker house sepanjang minggu dan juga analisis kaunter) dan Education (penulisan tentang teknik trade dan pembelajaran). Di website ini juga, para trader boleh subscribe video-video pembelajaran pelbagai topik teknik trade. Boleh ulang-ulang tonton hingga faham. Semoga bermanfaat. KLIK SINI untuk semua topik pembelajran dan pemantapan ilmu yang ada. Jemp

Accreditation

Accreditation

Jemput la follow tanda sokongan. Terima kasih.

Teknik Trade Dengan Indicator Custom Bollinger Band (BB)

Indicator Bollinger Band merupakan salah satu indicator yang popular dan digunakan secara meluas di seluruh dunia untuk membuat analisis gerakan chart. Halatuju chart, kekuatan bullish dan bearish, kenalpasti harga di tapak dan di puncak serta signal belian dan jualan yang mudah dilihat menjadikan indicator Bollinger Band memang selalu menjadi pilihan para trader. Untuk menambah fungsi dan idea penggunaannya, kita guna Custom Bollinger Band. Signal trade dan idea trade yang lebih jelas. Pasti mata lebih cerah melihat gerakan chart dan keyakinan lebih tinggi. 

Terdapat tiga idea penggunaan utama untuk Indicator Custom Bollinger Band ini iaitu Core BB, Twin BB / BB Combo dan juga Multiple Channel BB. Di bawah ini saya kongsikan contoh chart untuk setiap satu. Indicator ini sesuai untuk trade saham dan juga pasaran dua hala seperti FCPO. 

CORE BB

Untuk Core BB kita guna teras BB untuk melihat potensi hala tuju, signal belian dan juga kekuatan bullish / bearish. Dengan Core BB kita boleh garis trend gerakan serta aras sokongan dan rintangan. Core BB ini lebih mantap dengan menambah aras SnR berdasarkan candlestick atau fibonacci. Lebih menarik jika ditambahkan dengan channel line. Memang sangat jelas untuk lihat potensi gerakan chart. 

TWIN BB / BB COMBO

Twin BB atau juga dikenali sebagai BB Combo memang menarik untuk digunakan. Lebih mudah untuk mencari signal entry, hold / swing kaunter serta menentukan aras sokongan dan rintangan. Sangat menarik dan lebih jelas untuk melihat gerakan candlestick pada chart. 

MULTIPLE CHANNEL BB


Multiple BB Channel
ini sesuai untuk chart yang momentum gerakan dengan range besar. So, kita buka di time frame yang lebih kecil untuk mencari entry serta menentukan dimana untuk exit. Sesuai untuk FIFO dan juga trade pasaran dua hala seperti FCPO. Mudah untuk mencari signal entry dan exit. 

Jika berminat untuk guna indicator Custom Bollinger Band ini, boleh KLIK DISINI. Saya akan sertakan link untuk indicator ini di trading view serta video tentang teknik penggunaan dan idea trade menggunakan ketiga - tiga idea penggunaan seperti di atas ini. Semoga bermanfaat.


Ulasan

Entry Yang Menarik Perhatian Ramai

Fundamental Analysis : Kesan EPS Pada Pergerakan Harga Saham

Penerangan dan Kajian Market Depth

Mudahnya Trade Dengan Fibonacci Retracement

Pengunaan Indicator Untuk Entry dan Exit Kaunter Saham

Kaunter Saham Berkaitan Emas / Gold di Bursa Malaysia

Paling Banyak Dibaca

Penggunaan Time Frame Dalam Berdagang Saham

Kelebihan Akaun CDS UOB dan Cara Nak Buka Akaun

Mudahnya Trade Dengan Fibonacci Retracement

Teknik Setup Garisan Support dan Resistance SnR Yang Power dan Ngam-Ngam Sentuh

Trade Saham FIFO dan Intraday

Penerangan dan Kajian Market Depth