Jemput Lawat Website Teknik Trade

Website Baru TeknikTrade.com

Memperkenalkan website terbaru sy iaitu tekniktrade.com . Berhijrah ke laman web yang lebih bersih dan berinformasi. Blog ni macam terlalu berserabut pulak dan susah nak manage susun aturnya. Jadi, sy create website baru dan beberapa entry dari blog ini akan di bawa bersama ke website tekniktrade.com . Jemput la lawat ya. Website akan sentiasa dikemaskini dengan perkongsian ilmu dan news yang berkaitan serta akan ditambahbaik dari semasa ke semasa.  Untuk blog content, terbahagi kepada 3 bahagian iaitu News (update terkini berita berkaitan dengan kaunter dan dunia saham), Stocks Pick & Analysis (dikumpulkan disini stocks pick oleh broker house sepanjang minggu dan juga analisis kaunter) dan Education (penulisan tentang teknik trade dan pembelajaran). Di website ini juga, para trader boleh subscribe video-video pembelajaran pelbagai topik teknik trade. Boleh ulang-ulang tonton hingga faham. Semoga bermanfaat. KLIK SINI untuk semua topik pembelajran dan pemantapan ilmu yang ada. Jemp

Accreditation

Accreditation

Jemput la follow tanda sokongan. Terima kasih.

Teknik Penggunaan Indicator Relative Strength Index (RSI)

Indicator Relative Strength Index (RSI) adalah indicator dari kumpulan momentum. Jadi jelas fungsinya adalah untuk mengukur kekuatan momentum sesuatu kaunter. Indicator ini memang sangat popular dan digunakan secara meluas bukan sahaja untuk analisis chart saham, tapi untuk analisis chart selain platform saham seperti FCPO, Kripto, Oil dan Forex. Jadi, memang penggunaannya secara universal. Tapi, konsep pemahamannya tetap sama. Untuk RSI, terdapat 3 nilai utama iaitu 30, 50 dan 70. Nanti dibawah sy akan terangkan apa peranan 3 nilai utama ni. 

Dapat kita lihat pada chart di atas, gerakan kenaikkan dimulakan dari RSI 30 menuju RSI70. Gerakan harga selari dengan gerakan RSI. Jika gerakan bertentangan, ini kita panggil divergence. Untuk entry ini sy tak terangkan tentang RSI divergence tapi bagus untuk dipelajari tentang teknik divergence. Ada peluang dan amaran tersembunyi di sebalik divergence. Boleh KLIK SINI untuk ketahui tentang divergence. 

Untuk maksud disebalik nilai RSI 30, 50 dan 70 boleh refer pada image diatas. Untuk kauntter mula menunjukkan kekuatan kenaikkan yang kuat, RSI perlu melebihi 50 dan untuk momemtum dan pecutan yang sangat kuat apabila melebihi aras RSI 70. Ketika ini, kita dapat lihat candle hijau yang besar-besar muncul dan dilahirkan. Cuma, kena berhati-hati apabila mula turun dari nilai RSI 70 kaunter akan start flush dan menjunam. 

Jemput LIKE Facebook Page saya ya :
 

Jika berminat untuk belajar dengan lebih mendalam tentang Teknik Trade Dengan RSI (Basic to Advanced) termasuk belajar tentang Setup Divergence (Gerakan Tersembunyi), boleh KLIK SINI atau pada image di bawah : 


Ada juga yang tanya, apa beza RSI dengan Stochastic? Beza sikit je. Kumpulan yang sama iaitu kumpulan momentum. Cuma value dan gerakan yang berbeza. Nanti sy tulis satu entry tentang stochastic pula ya.

Ulasan

Entry Yang Menarik Perhatian Ramai

Kaunter Saham Berkaitan Emas / Gold di Bursa Malaysia

Fundamental Analysis : Kesan EPS Pada Pergerakan Harga Saham

Pengalaman Sukar dan Susahnya Berurusan Dengan RHB Bank

Penerangan dan Kajian Market Depth

Kelebihan Akaun CDS UOB dan Cara Nak Buka Akaun

Paling Banyak Dibaca

Penggunaan Time Frame Dalam Berdagang Saham

Kelebihan Akaun CDS UOB dan Cara Nak Buka Akaun

Mudahnya Trade Dengan Fibonacci Retracement

Teknik Setup Garisan Support dan Resistance SnR Yang Power dan Ngam-Ngam Sentuh

Trade Saham FIFO dan Intraday

Penerangan dan Kajian Market Depth