Jemput Lawat Website Teknik Trade

Website Baru TeknikTrade.com

Memperkenalkan website terbaru sy iaitu tekniktrade.com . Berhijrah ke laman web yang lebih bersih dan berinformasi. Blog ni macam terlalu berserabut pulak dan susah nak manage susun aturnya. Jadi, sy create website baru dan beberapa entry dari blog ini akan di bawa bersama ke website tekniktrade.com . Jemput la lawat ya. Website akan sentiasa dikemaskini dengan perkongsian ilmu dan news yang berkaitan serta akan ditambahbaik dari semasa ke semasa.  Untuk blog content, terbahagi kepada 3 bahagian iaitu News (update terkini berita berkaitan dengan kaunter dan dunia saham), Stocks Pick & Analysis (dikumpulkan disini stocks pick oleh broker house sepanjang minggu dan juga analisis kaunter) dan Education (penulisan tentang teknik trade dan pembelajaran). Di website ini juga, para trader boleh subscribe video-video pembelajaran pelbagai topik teknik trade. Boleh ulang-ulang tonton hingga faham. Semoga bermanfaat. KLIK SINI untuk semua topik pembelajran dan pemantapan ilmu yang ada. Jemp

Accreditation

Accreditation

Jemput la follow tanda sokongan. Terima kasih.

Fundamental Analysis Dalam Kajian Kaunter Saham

Untuk Fundamental Analysis, teknik paling popular adalah CANSLIM, Magic Number dan kena faham tentang apa yang perlu lihat pada Quarter Report (QR). Nama pun Quarter jadi akan dikeluarkan sebanyak 4 kali dlm 1 tahun kewangan. Biasanya QR month adalah pada Feb - Mac, May -Jun, Ogos - September dan Nov -Dec. Kena alert tarikh keluar QR utk sesuatu kaunter sbb biasanya elakkan beli kaunter yang dah hampir dgn tarikh QR. Sebab apa? Sebab nanti kalau QR drop or teruk, esoknya akan beri kesan pada kaunter seperti open low, gap down ataupun limit down (worst case). Cuma kdg2 ada kaunter yg QR teruk, tp esoknya naik mcm dah mabuk ketum pulak. Tapi utk menepis sebarang kebarangkalian, elakkan je la. Ada byk lagi kaunter lain. Kadang-kadang ada kaunter QR cun melecun pun, esok harga junam. Sebab dah naik awal, rally sbb QR. Rumors bertebaran mengatakan QR cantik, power & strong, so harga jalan dulu. Bila QR keluar, sah cantik, power & strong. So, harga drop sbb dah price in. Ini biasa kita kenali sebagai "Buy On Rumors Sell On News". Ada yg kuat melawan / membantah, apa salahnya beli kaunter yg dah nak keluar QR, mana tau QR power, esok open gap up / limit up. Kalau gap down, cut je la. "Mana tau" tu yg tak cantik tu. Dah mcm tikam / berjudi nasib. Bak kata Cik Bunga "Ada sampan, sibuk nak berenang"..eh ada kena mengena ke? 

Jemput LIKE Facebook Page saya ya :
 

 Untuk Canslim boleh baca sini : http://www.tradercorner.my/2018/08/25/apa-itu-canslim

 Magic Number : http://www.tradercorner.my/2018/08/25/5-magic-numbers/

 Apa perlu tahu tentang QR Report : https://tradermarhaen.blogspot.com/2020/11/quarter-report-apa-yang-trader-perlu.html

Sy juga ada buat satu video tentang Kesan EPS Kepada Pergerakkan Harga Saham. Boleh tonton video di bawah ya. Disertakan juga kajian untuk beberapa kaunter saham contoh: 
 

Ok. Utk jalan pintas nak tgk FA analisis, boleh tgk dkt apps "STOCK HUNTER". Semua ada dkt situ. Download la dulu ya. Semoga bermanfaat. Dgn satu apps dah boleh tgk semua. 
 
Nota kaki : Sy trade biasanya tak tgk pun fundamental ni. Cukup tahu kaunter ni syarikat punya bisnes apa, produk apa dan biasanya sy akan baca QR report bahagian "prospek". Halatuju syarikat untk quarter / tahun kewangan seterusnya. Biasanya sy guna TA je. Technical Analysis. Kaji dan analisis chart. Sebab pada chart dah terlukis prestasi syarikat, rumors, news, emosi trader dan menu gorengan 😀. Dkt Malaysia ni terbalik skit, biasa kaunter FA power ni chart tak lawa & jalan macam siput sedut. Tapi, FA kelaut tu yg meroket ke bulan. Hahaha. Scammer merata-rasa. Byk pump & dump. So, kalau nak menumpang profit lebat, kena fahami gaya trade scammer jugak. Tapi, pastikan keluar awal kalau tak sejuk beku di puncak kasih.

May be an image of text that says "Watchlist Hunt News Market Search Watchlist"
Masa buka apps, akan keluar blank page gini. Kosong sbb kita belum create watchlist. Kalau dah create, akan keluar la list kaunter. Tapi, kalau tak nak biarkan je blank.
May be an image of text that says "GrabStock FREIGHT 7210 S Jun Transportation Logistics ..y) Breakout TopProfit OoO YoY PE:21.9 DY:3.77% ROE:8.13% Margin:3.54% OPCOM 0035 S Jun Telecommunications Media Day) Breakout QOQ YoY PE:62.43 DY:0.00% ROE:6.25% Margin:7.29% 1.060 0.200 23.26% 126,220,500 HIBISCS 5199 Energy Jun 1.620 0.160 10.96% 126,028,800 Day) Breakout ConQ QoQ YoY 0.815 0.060 7.95% 64,565,000 PE:15.78 DY:0.61% ROE:7.03% Margin:12.88% NWP 5025 S May Industrial Products Services .ay) Breakout NetCash PE:-17.33 DY:0.00% ROE:-27. Margin:-163.71% 0.295 0.015 5.36% 64,444,600 PANTECH 5125 Industrial Products Services .ay) TopProfit Con QoO Hunt 0.630 0.120 23.53% 38,055,400 News Market 10:18:34 Search Watchlist"
Utk tgk list kaunter, klik pada "Hunt", nanti first akan keluar "GrabStock".
May be an image of text that says "GrabStock FREIGHT Hot Transportat Trend Breakout Top PE:21 90 DY:3 gin:3. 54% Growth 1.060 0.200 23.26% 126,220,500 OPCOM Telecommu Top Breakout QoC PE:62.43 DY:0 Report gin:7 gin:7.29% HIBISCS Energy 1.620 0.160 10.96% 126,028,800 Momentum Breakout Cor PE:15.78 DY:0 Sector gin:12.88% NWP 5025 Dividend Industrial Pr 0.815 0.060 7.95% 64,565,000 Breakout Net PE:-17.33 DY:0.00% Warrant Margin:-163.71% 0.295 0.015 5.36% 64,444,600 PANTECH 5125 W May Industrial Products Services ★★★★★(1Day) Breakout TopProfit ConQ QoQ YoY 0.630 0.120 23.53% 38,055,400 10:18:34"
Klik dkt GrabStock tu, kita boleh pilih yg lain. Ada banyak pilihan. Hot utk kaunter yg tgh panas. Trend utk kaunter yg sedang dlm trend menaik. Dan sebagainya. Boleh la godek2 sendiri ya.
May be an image of text that says "PANTECH 5125 Day) Shariah Breakout TopProfit conQ QOQ YoY Bid/Ask Low/gh(Day) Low/High(Year) 200/20ma Volume 0.630-0.635 0.510-0.640 0.34-0.58 0.496-0.518 38,055,400 (4.87%) 0.630 0.120 +23.53% WARRANT CHART FUNDAMENTAL Indicators TECHNICAL Q-RESULT PANTECH, NOTES NEWS 00.515 H 0.640 L0.510 C0.630 +0. 120 (+23.53%) 0.630 土 0.600 0.550 0.500 40V ま Chart by TradingView 20M Jul > 0.0100 Aug Sep 0.0000 Oct"
Contoh kita klik pd kaunter Pantech. Kat atas tu ada tulis apa yg menarik ttg stock ni. Breakout maksudnya kaunter ni baru breakout samada strong resistace, 52 week high atau all time high. Top Profit maksudnya kaunter ni ada banyak untung (bukan pd kita tp dia punya bisnes la 😀), conQ maksudnya consequences Quarter, QoQ maksudnya perbandingan Quarter on Quarter (contoh Q4 terbaru lebih kuat dr Q4 tahun sebelum ni), YoY maksudnya perbandingan Year on Year (overall yearly performance tahun ni lebih bagus dari yearly report tahun kewangan sebelum ni).
May be an image of text that says "PANTECH 5125 (1 .ay) Shariah Breakout TopProfit conQ QOQ YoY Bid/Ask Low/gh(Day) Low/High(Year) 200/20ma Volume 0.630-0.635 0.510-0.640 0.34-0.58 0.496-0.518 38,055,400 (4.879 0.630 0.120 +23.53% WARRANT CHART FUNDAMENTAL 2021-05-31 Report Date: Max/Mid/Min PE: 10.29 9.19 8.09 TECHNICAL Current PE Q-RESULT 10.29 NOTES Profit Margin% NEWS 8.630 <10 EV/EBIT 8.840 Debt >10 Cash 1.260 10 Current Ratio 3.370 Earning Yield% ROE% 11.310 6.87 Dividend Yield% 3.970 DPS (Cents) 2.500 >1 Divident Policy% Rolling EPS 6.12 ΝΤΑ 0.910 Price to Book 0.710 FreeCash to Sales 2.4"
Klik pada Fundamental, akan keluar semua maklumat kewangan termasuk analisis magic number. Kalau byk hijau tu maksudnya, bagus la fundamental kaunter ni.
May be an image of text that says "PANTECH 5125 Day) Shariah Breakout TopProfit conQ QOQ YoY Bid/Ask Ask Low/Hgh(Day) Low/High(Year) 200/20ma Volume 0.630-0.635 0.510-0.640 0.34-0.58 0.496-0.518 38,055,400 (4.87%) 0.630 0.120 +23.53% ARRANT CHART MACD FUNDAMENTAL RSI TECHNICAL Q-RESULT NOTES OBV Bollinger Band NEWS Upper Golden Cross (4 days) 84.08 Downtrend 10.20% (upper band, 1 days)"
Klik pada teknikal, tak banyak yg boleh lihat.   
No photo description available.
Klik pada Q Result akan keluar Quarter Result. Boleh tgk jugak prestasi Profit, Revenue dan EPS utk beberapa sukuan / tahun sebelum ini.  
No photo description available.
News boleh tgk senarai news yang related dgn kaunter sebagai catalist.
May be an image of text that says "PANTECH 5125 Day) Shariah Breakout TopProfit conQ QOQ YoY Bid/Ask Low/Hgh(Day) Low/High(Year) 200/20ma Volume 0.630-0.635 0.510-0.640 0.34-0.58 0.496-0.518 38,055,400 (4.87%) 0.630 0.120 +23.53% CHART FUNDAMENTAL First Interim Dividend TECHNICAL Q-RESULT NOTES Financial Year Ex Date NEWS DIVIDEND 2022-02-28 2021-09-29 DPS Final Dividend Pay Date 0.5 Financial Year Ex Date 2021-10-08 Annouced: 2021-07-22 2021-02-28 2021-08-27 DPS Third Interim Dividend Pay Date Financial Year 1 2021-09-10 Annouced: 2021-07-19 Ex Date 2021-02-28 02-28 2021-03-30 DPS Pay Date Second Interim Dividend 0.5 Financial Year Ex Date 2021-04-16 Annouced: 2021-01-21 2021-02-28 2020-12-30 DPS Pay Date 0.5 2021-01-15"
Rekod dividen ( jika ada)

 

Ulasan

Entry Yang Menarik Perhatian Ramai

Fundamental Analysis : Kesan EPS Pada Pergerakan Harga Saham

Kaunter Saham Berkaitan Emas / Gold di Bursa Malaysia

Mudahnya Trade Dengan Fibonacci Retracement

Penerangan dan Kajian Market Depth

Website Baru TeknikTrade.com

Paling Banyak Dibaca

Penggunaan Time Frame Dalam Berdagang Saham

Kelebihan Akaun CDS UOB dan Cara Nak Buka Akaun

Mudahnya Trade Dengan Fibonacci Retracement

Teknik Setup Garisan Support dan Resistance SnR Yang Power dan Ngam-Ngam Sentuh

Trade Saham FIFO dan Intraday

Penerangan dan Kajian Market Depth