Jemput Lawat Website Teknik Trade

Website Baru TeknikTrade.com

Memperkenalkan website terbaru sy iaitu tekniktrade.com . Berhijrah ke laman web yang lebih bersih dan berinformasi. Blog ni macam terlalu berserabut pulak dan susah nak manage susun aturnya. Jadi, sy create website baru dan beberapa entry dari blog ini akan di bawa bersama ke website tekniktrade.com . Jemput la lawat ya. Website akan sentiasa dikemaskini dengan perkongsian ilmu dan news yang berkaitan serta akan ditambahbaik dari semasa ke semasa.  Untuk blog content, terbahagi kepada 3 bahagian iaitu News (update terkini berita berkaitan dengan kaunter dan dunia saham), Stocks Pick & Analysis (dikumpulkan disini stocks pick oleh broker house sepanjang minggu dan juga analisis kaunter) dan Education (penulisan tentang teknik trade dan pembelajaran). Di website ini juga, para trader boleh subscribe video-video pembelajaran pelbagai topik teknik trade. Boleh ulang-ulang tonton hingga faham. Semoga bermanfaat. KLIK SINI untuk semua topik pembelajran dan pemantapan ilmu yang ada. Jemp

Accreditation

Accreditation

Jemput la follow tanda sokongan. Terima kasih.

Hubungan Volume Dengan Pergerakkan Harga (Price Volume Action, PVA)

Setiap pergerakkan naik turun harga dipengaruhi oleh jumlah transaksi jual beli unit saham yang didagangkan atau didalam bahasa chart kita panggil sebagai volume. Ada jual jenis volume iaitu volume belian dan juga volume jualan. Jumlah volume belian dan volume jualan akan dipaparkan sebagai total volume di chart saham. Jadi, untuk menaikkan harga saham, volume belian biasanya melebihi volume jualan begitu juga sebaliknya. Jadi untuk memahami pergerakkan halatuju kaunter saham, kita boleh membuat analisis hubungan volume dengan harga. Dalam bahasa saintifiknya, iainya dikenali sebagai Price Volume Action atau singkatannya PVA. Banyak penulisan di internet dan juga kelas-kelas yang mengajar tentang teknik Price Volume Action, PVA ni sebab sebagai seorang trader, kita memang patut tahu tentang hubungan ini. Salah satu daripada analisis naked chart adalah PVA. Apa itu naked chart? Naked chart adalah chart kosong yang hanya ada candlestick (harga) dan volume. Daripada itu, kita boleh tarik trendline, lukis chart pattern, buat garisan support dan resistance, garisan channel dan sebagainya. Indicator digunakan kemudian untuk melihat signal-signal yang ada dan menambah keyakinan untuk entry belian ada juga untuk exit.


Kalau macam contoh chart diatas ni cantik la dia punya pergerakan. Harga turun, volume turun tandanya hanya retrace / berehat dan bukan sell off. Kalau sell off, akan junam dan terus junam. Kemudian harga sideway dan membuat pengumpulan / setup aras tapak, volume pun sangat low. Kemudian breakout kotak pengumpulan dan dapat dilihat volume pun breakout (besar berbanding purata). Harga menaik, volume ikut menaik. Ini menunjukkan minat belian yang seragam dan harga akan ditolak lebih tinggi ke atas. Sehinggalah harga dah naik agak banyak volume menjadi semakin besar dan sangat besar. Kemudian akan mula turun dan retrace sebelum membuat perjalanan seterusnya samada ke atas atau ke bawah. Jadi contoh diatas ni, garisan biru adalah aras penentu gerakan seterusnya. Pecah ke atas jadikan RBS, harga sambung naik. Bocor ke bawah, akan mula turun mencari aras support seterusnya

Jemput LIKE Facebook Page saya ya :
 

Kenapa harga naik, volume pun ikut naik dan makin besar. Disitu wujudnya istilah supply and demand. Masa mula-mula bergerak, ianya kurang menarik minat pembeli dan jarang kaunter itu disebut-sebut (demand over supply). Selepas itu, harga makin naik, maka makin disebut ramai hinggalah kemuncak apabila ramai yang dah beli, maka kompang pun berbunyi bertalu-talu untuk terus menolak harga. Kemuncak kompangan adalah di aras tertinggi dengan volume yang tinggi. News pun indah-indah je. Aras target dipetik merata. Disitu, pembeli atau operator yang dah beli di tapak akan mula menjual dan take profit. Harga pun dah susah nak gerak sebab supply over demand. Pembeli dah terlalu ramai. Maka, akan berlakunya penjualan dan pembuangan harga untuk menstabilkan kembali harga. Sebab tulah ramai yang sangkut puncak. Sebab beli masa orang dah ramai beli. Patut masuk masa belum ada orang minat sangat nak beli. Barulah senyum duduk tepi masa jadi rebutan di puncak. Tunggu nak matced sell je. Hahaha.. EPmy TPku la.. fahamkan? 

IKLAN. Dapatkan video - video pembelajaran teknik trade yang lengkap dari basic sehingga advanced. Pasti berbaloi untuk dipelajari. Boleh ulang - ulang tonton sehingga betul - betul faham.

 

Bila lukis gini la. Hati-hati ya jika munculnya volume yang sangat besar di puncak kenaikkan harga. Kadang-kadang itu petanda awal kaunter tu nak arwah dan ditalkinkan. Kena tahu cara mcmmana nak trade kalau muncul volume mega ni ya.

Sorry lukisan tak lawa. Salah satu yang boleh diperhatikan adalah apabila harga tengah turun banyak (downtrend), tiba-tiba muncul volume spike yang sangat besar. Biasanya, itu tanda akan berlakunya perubahan trend tak lama selepas itu. Bagaimana nak trade dan ambil peluang? Boleh tgk video di youtube channel sy, tp kena subscribe sebab special video :-) 

Ringkasan Hubungan Volume dengan Pergerakkan Harga (Price Volume Action, PVA)

  1. Price Naik, Volume Naik = Kaunter makin aktif, bull makin kuat. Price akan terus naik.
  2. Price Naik, Volume Turun = Divergence. Bull menunjukkan kelemahan. Price hampir sampai ke puncak untuk momentum terakhir. Hati-hati.
  3. Price Turun, Volume Naik = Kaunter dah penat. Akan membuat penurunan / rehat selepas itu.
  4. Price Turun, Volume Turun = Kaunter makin kurang aktif. Bull semakin lemah. Price akan turun mencari aras sokongan dan akan membuat reversal.
  5. Price Turun Banyak, Volume Tambah Banyak = Kaunter makin aktif, bear makin kuat. Price akan terus turun.
  6. Price Turun Banyak, Volume Makin Sikit = Kaunter kurang aktif, bear makin lemah. Price akan sampai lantai dan bersedia untuk membuat reversal. 
  7. Volume kecil di resistance level = Kaunter sideway seketika. Bull/bear belum dapat ditentukan. Price mengesahkan resistance. Tunggu samada pecah resistance atau turun kebawah.
  8. Volume kecil di support level = Kaunter sideway seketika. Menanti samada bocor support atau rebounce/reversal. Price mengesahkan aras sokongan.
  9. Harga pecahkan aras rintangan, volume tinggi = Bull kuat dan price mengesahkan solid breakout
  10. Harga pecahkan aras rintangan, volume rendah. Bull tidak kuat dan mungkin hanya fake breakout. 
  11. Price bocor support, volume tinggi = bear makin kuat, confirm bocor support.
  12. Price bocor support, volume sikit / mendatar = kaunter kurang aktif, bear lemah, kemungkinan fake breakout.
  13. Volume membeli tiba-tiba spike lebih dari dua kali ganda dari average, price naik dengan laju. Berhati-hati. Jangan kejar. Kalau sudah berada didalam, terus jual di aras tertinggi jika dapat kerana hari seterusnya price akan turun membuat price rationalization.
  14. Volume menjual tiba-tiba spike lebih dari dua kali ganda dari average price, price turun dengan laju. Disebabkan oleh trader panic. Price kemungkinan akan naik semula pada hari seterusnya membuat price rationalization.

Boleh la google tentang PVA ni ya. Bagus utk dipelajari.

Jika berminat untuk pelajari teknik trade naked chart iatu teknik trade dengan candlestick, boleh Subscribe video yang bertajuk "Pembelajaran dan Pemantapan Ilmu Teknik Trade Dengan Candelstick dan Candlestick Patterns". Banyak yang boleh dipelajari. KLIK SINI untuk penerangan lanjut tentang silibus pembelajaran dan untuk subscribe video : 


Ulasan

Entry Yang Menarik Perhatian Ramai

Fundamental Analysis : Kesan EPS Pada Pergerakan Harga Saham

Penggunaan Time Frame Dalam Berdagang Saham

Mudahnya Trade Dengan Fibonacci Retracement

Teknik Setup Garisan Support dan Resistance SnR Yang Power dan Ngam-Ngam Sentuh

Penerangan dan Kajian Market Depth

Paling Banyak Dibaca

Penggunaan Time Frame Dalam Berdagang Saham

Kelebihan Akaun CDS UOB dan Cara Nak Buka Akaun

Mudahnya Trade Dengan Fibonacci Retracement

Teknik Setup Garisan Support dan Resistance SnR Yang Power dan Ngam-Ngam Sentuh

Trade Saham FIFO dan Intraday

Penerangan dan Kajian Market Depth